Glen Waverley Mixed-Use

Close

This scheme proposes the re-development of a run-down, two-storey corner building in Glen Waverley, East of Melbourne. The proposal is for a new four-storey mixed use building encompassing 7 residences, a café and restaurant.

In a developing area where there already exists an array of multi-storey commercial-style buildings, the proposed development has been designed with the intention of setting a standard of considered, modern design for comfortable multi-storey residences. The proposal considers its context on the border of residential and commercial zones by carefully responding to the surrounding buildings; breaking away from the commercial standard of linear, glass fronted boxes; the design instead uses local precedent materials (ie, brick), with setbacks from the street front, private balconies, and attractive, defined horizontal windows, which respond to the residential nature of the area, rather than the commercial.

From the eastern facade, the café is clearly visible and inviting to patrons, with the residential areas above. The floating, horizontal form of the first level delineates the residential from the commercial, providing privacy to residents and clarity of design intention. Use of brickwork echoes the residential precedent of the area, while the form implies a modernist approach. Long ribbon windows wrap around and accentuate the horizontal form of the residential spaces, and contribute to the permeable, floating design. To further lessen the vertical impact of the building, open, transparent and textured patterns are used in the hit and miss brick work to the northern and eastern façades, while vertical timber screening and mesh planter panels are applied to the second and third level facades.

The zinc panel cladding to the second and third floors add a lightweight, horizontal form to the top stories, with expressed steel structure and generous windows continuing to provide delineation of form. The heavier brick work below subtly provides private balconies to the residents, and allows for access to planter boxes.

Projects