Peace House

Close

The client, having acquired the existing property with a poorly planned and orientated rear extension, has come with a brief to reorient, replan and redesign the extension. The brief encompassed maximising solar access, connecting the living spaces to the garden while simultaneously providing garaging for three cars on the north!

While we proposed an extensive double storey addition to a single storey house, from the streetscape, the form hovers subtly behind the existing dwelling only becoming visible upon approach.
As you walk through the constrained corridor of the old house, and enter the glass threshold between the old and new, you experience a moment of juxtaposition as you are confronted with an expanse of natural light and open space. The services run along the southern wall, freeing up the living area and maximising solar access.

The living room cranks sharply from the form, allowing both the Eastern and Western sunlight to flood the double height space and situating the building amidst an oasis of green and blue. The living area opens onto a sheltered outdoor dining terrace, swimming pool and lush surrounding greenery; all visible from inside.

The material palette is rich and honest. Sand blasted concrete wraps around the staircase, forming both the balustrade as well as the external wall. Likewise, the cylindrical concrete columns set into the glazing suite express the structure. Black horizontal louvres cover the glazed form, providing a translucent quality to form and sheltering the interior with a diffused day light during summer. Juxtaposing the austerity of the concrete and the louvres, the external form is encased in timber to provide a sense of warmth. Internally timber flooring wraps from the ground floor, up a black steel staircase, through the first floor providing a sense of continuity.

Projects