Taylor Reynolds Architects - Castlemaine Addition
Taylor Reynolds Architects - Castlemaine Addition
Taylor Reynolds Architects - Castlemaine Addition
Taylor Reynolds Architects - Castlemaine Addition
Taylor Reynolds Architects - Castlemaine Addition
Taylor Reynolds Architects - Castlemaine Addition
Taylor Reynolds Architects - Castlemaine Addition
Residential Addition, Castlemaine

Presented with a dilapidated hundred-year old timber cottage, sited to the front of a generous 1000m2 and north facing site, the brief was somewhat archetypal.

Wishing to retain and celebrate the original white cottage, the front four rooms were retained- but added to at the rear, with a new, rectangular and black gabled box. A narrow glazed link, with a lowered ceiling, physically separates while connects the two volumes.

The addition ‘pokes’ its’ head out from behind the original cottage to capture the northern aspect to the street, while also connecting it to the front and rear gardens. A small north facing deck creates a brief transition between the inside and garden.

The house is specified to cope with Castlemaine’s temperature ranges which span from below zero degrees in winter to above forty degrees in summer. Two, ten thousand litre water tanks and a three KW solar array compliment the passive design and add to the notion of touching the earth lightly.

The resultant series of transitional spaces enable the owners to indulge in and live amongst their combined passions for collecting and gardening. A casual and relaxed home, connected to its owner, site and street, in its semi-rural setting.

Project Details

Architect: Taylor Reynolds
Client: Private
Builder: LG Builders, Castlemaine
Status: Completed
Photographer: Partrick Reynolds

Selected works
Selected Works